Megnyugtatja a szíved, miközben segít tartani a ritmust Temesi Berci újdonsága

2021. 12. 20.

Ma jelent meg Temesi Berci ötödik nagylemeze, a „Time is not a magazine”. Az albumon a színpadokon legtöbbször hátul, sötétben muzsikáló dobosok kapják a főszerepet. Bár a reflektor viszonylag keveset irányul az ütős hangszereken bizonyító zenészekre, alapjaiban határozzák meg mind a dalok minőségét, mind a koncertek hangulatát. Így jött Bercinek az az ötlete, hogy az ötödik nagylemezére 12 tehetséges dobos egyéniségére, zenei stílusára, tiszteletére ír 12 dalt. A szerzeményekben minden hangszeres, minden énekes (közel 50 közreműködő) a dobosok előtt emel kalapot.
Az album első előfutára novemberben jött ki, „Right place in right time” címen, amelyben Geröly Matyi (Follow The Flow, Ganxsta Zolee és a kartel) dobos bizonyított. Most pedig az album megjelenésével egy időben itt a második dal klipje a korongról, a My Granny's Hat”. A lemez online minden streaming zenei szolgáltatáson elérhető, kézzelfogható CD formátumban pedig a musicfashion.hu shopjában szerezhed be. Berci tervei között szerepel, hogy később bakelit formában is kiadja ezt az korongot.
My Granny's Hat” szerzeményt hazánk legfoglalkoztatobb basszusgitárosa a papájáról írta. A szám igazi kurizóum, hiszen előadói nemcsak, hogy nem dolgoztak még együtt, de talán még egy backstage-ben sem találkoztak, annyira más stílusban mozognak. Akad itt jazz, rock, pop, blues, minden, amit egy jó dal megkíván. 
Az 5 perces szerzeményben Berci mellett hallhatjuk:     

- az ország egyik első számú dobosát, Csányi Zolit (Roy & Ádám Trió, Piknik Park, Black-Out, Szilánkok, Salétrom),
- az Irie Maffia alapítóját, Élő Marci harsonást, 
- az egyik legkarizmatikusabb frontasszonyunkat, SENA-t,           
- a Máté Péter-díjas szájharmonika-művészt, Ferenczi Gyurit,   
- a szerzőként is kiváló gitárost, Dajka Krisztiánt,             
- a hazai jazz élet elismert képviselőjét, Pálinkás Gergőt,             
- az album hangszerelését is végző zongoristát, Bubenyák Zolit.
„A dalt a papámról írtam, nekem a mai napig ő a példaképem. Sajnos már nem él, de minden nap velem van.„ – kezdte Berci a dal kapcsán. „A gyerekkoromat Zalában töltöttem nála, rengeteg mindenre tanított, precízségre, tiszteletre, önzetlenségre, mosolyra, na és a sakkra. Hatalmas sakk partikat nyomtunk. Mindig elegáns volt. Ha dolgozott az asztalos műhelyében, akkor ing volt rajta, a szőlősben földművelés közben pedig kalapot viselt, így a stílusos megjelenést is neki köszönhetem az életemben..” – tette hozzá a baszusgitáros, zenei rendező, aki azt is elárulta, hogy ezen a számon kívül lesznek még nagyon személyes, érzelmes vonatkozású dalok a „Time is not a magazine” albumon.

„Bercivel már ezer éve ismerjük egymást, ültünk együtt több szakmai zsűriben, de közösen dolgozni még nem volt alkalmunk, ezért nagyon örültem a megkeresésnek. Főleg úgy, hogy ritkán kérnek fel minket Senával közösen. Nem vagyok egy virtuóz a hangszeremen, ezért ritkán vállalok el ilyen szóló felkérést, de Berci annyira bízott bennem, hogy belevágtam. Végül nagyon kellemes dolog született meg végeredményként.” – mesélte Élő Marci.          
„Bercivel idén év elején volt alkalmam együtt dolgozni egy darabon, ahol nagyon tetszett a hozzáállása, a nyitottsága, hogy mindenkit figyelembe vesz, aki körülötte van. Nagyon érzékeny lény, aki finoman odafigyelve rakja össze a munkáit. Ez az odafigyelés abban is megjelenik, hogy nem csak engem, de a páromat is felkérte, minket együtt, közösen. Ilyen felkérést még nem kaptunk, nagyon fontos visszaigazolás volt számunkra, így hatalmas örömmel vállaltuk el. Egy gyönyörű dalt mutatott meg nekünk Berci, ami organikus, finom. Nekem sok idő után valóban frissítő stúdióélmény volt ez a munka, az elmúlt időszakomban több volt az előadás, a fellépés, mint a stúdiózás. Kellett már a lelkemnek a stúdió. Nagyon jó volt egy olyan projektben lenni, ahol sokan dolgoznak össze. Ez a dal szerintem úgy nyugtatja meg a szívet, hogy közben segít tartani a ritmust.” – mondta még el a „My Granny's Hat” kapcsán SENA.        

A lemez 12 dalához  12 klip is készül Bikali Sándor felvételeiből, aki a stúdiózás minden pillanatát megörökítette. A „My Granny's Hat” videóját Kasza Tibi fényelte és vágta.

My Granny's Hat: https://youtu.be/mtuN2D2-UcE          
Music Fashion Webshop:
http://shop.musicfashion.hu/index.php            
Right place in right time:
https://youtu.be/7tscEgjdP0A               
Time is not a magazine - Teaser Promo: https://www.youtube.com/watch?v=Rc5gG5K5K20
Berci Facebook-on: https://www.facebook.com/bercitemesi     
Berci Instán: https://www.instagram.com/temesiberci/